BLEFAROPLASTIKA

HIRURGIJA LICA

BLEFAROPLASTIKA (korekcija kapaka)

Gubitkom elastičnosti kože oko očiju, očni kapci menjaju svoj izgled već u srednjem životnom dobu. Višak kože, nabori, kožne vrećice i masni jastučići odaju izgled starosti i umora. Višak kože na gornjim kapcima može katkada prelaziti rub kapaka i ograničavati vidno polje, dok masno tkivo deformiše kapke i prouzrokuje oteklinu na donjim, gornjim ili na oba kapka. Estetska operacija očnih kapaka -blefaroplastika, vraća deo svežine i daje odmoran izgleda celokupnom licu, a naročito delovima oko očiju. Nakon operativnog zahvata oči izgledaju veće, otvorenije i njihova prirodna lepota dolazi više do izražaja.

Metode

Operacijom kapaka odstranjuje se višak kože na gornjem kapku i bora na donjem, kao i masno tkivo iz kapaka. Operativni zahvat traje od jedan do dva sata, zavisno od toga koji se zahvat radi. Rezovi se izvode na gornjem kapku desetak milimetara iznad ruba, u prirodnom naboru gde se preklapa koža, a na donjem kapku nešto bliže samom rubu trepavice. Blefaroplastika se često (kada je to potrebno) izvodi u kombinaciji sa nekim drugim zahvatima. Među njima posebno možemo istaknuti face lifting, koji zajedno sa blefaroplastikom čini tzv. zahvate pomlađivanja lica.

Anestezija

Blefaroplastiku izvodimo u lokalnoj anesteziji, a može se izvoditi I u anlgosedaciji. U našoj bolnici pacijent boravi nekoliko sati nakon čega se otpušta na kućnu negu.

Oporavak

Postoperativni oporavak je individualan nakon korekcije očnih kapaka i traje oko nedelju dana. Konci se skidaju sedmi dan nakon operacije, a posle desetak dana otoci se povlace i pacijent je sposoban za povratak svakodnevnim aktivnostima.