Body Lift

HIRURGIJA TELA

BODY LIFT

Body lift procedura je hirurški tretman koji se koristi za remodeliranje tela i poboljšanje njegove konture. Ova procedura je posebno popularna kod pacijenata koji su izgubili značajnu količinu težine ili imaju višak kože i masnog tkiva nakon trudnoće ili gubitka težine. Body lift obično obuhvata uklanjanje viška kože i masnog tkiva sa različitih delova tela, što rezultira zatezanjem i oblikovanjem tela. Najčešći delovi tela koji se tretiraju body liftom uključuju abdomen, bokove, stražnjicu, bedra i donji deo leđa.

Ova procedura može biti kombinacija nekoliko manjih operacija, uključujući abdominoplastiku (tummy tuck), donji body lift (donji delovi tela), gornji body lift (gornji delovi tela), liposukciju i podizanje zadnjice. Hirurg će prilagoditi tretman individualnim potrebama i ciljevima pacijenta kako bi postigao željene rezultate.

Body lift procedure može značajno poboljšati izgled tela, povećati samopouzdanje i kvalitet života pacijenta. Važno je da pacijenti imaju realna očekivanja o rezultatima i da se detaljno konsultuju sa kvalifikovanim hirurgom pre odluke o ovom hirurškom zahvatu.

Metode

Metoda body lift procedure obuhvata niz hirurških tehnika koje se koriste za remodeliranje tela i poboljšanje njegove konture. Evo opšteg pregleda metoda koje se mogu koristiti u body lift proceduri:

 1. Abdominoplastika (tummy tuck): Ovo je hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje viška kože i masnog tkiva iz donjeg dela trbuha i jačanje slabih trbušnih mišića. Hirurg pravi rez duž donjeg dela trbuha i uklanja višak kože i masnog tkiva, čime se postiže zategnut i ravan trbuh.
 2. Donji body lift: Ova procedura obuhvata uklanjanje viška kože i masnog tkiva iz donjeg dela tela, uključujući abdomen, bokove, stražnjicu i bedra. Hirurg pravi rezove duž donjeg dela tela i uklanja višak tkiva, čime se postiže zatezanje i oblikovanje donjeg dela tela.
 3. Gornji body lift: Ova procedura se fokusira na uklanjanje viška kože i masnog tkiva iz gornjeg dela tela, uključujući gornji abdomen, grudi i leđa. Hirurg pravi rezove duž gornjeg dela tela i uklanja višak tkiva, što dovodi do zatezanja i oblikovanja gornjeg dela tela.
 4. Liposukcija: Ova procedura se može koristiti zajedno sa body liftom kako bi se uklonile nepoželjne masne naslage sa različitih delova tela. Liposukcija uključuje aspiraciju viška masnog tkiva pomoću tankih cevčica, čime se postiže bolja kontura tela.
 5. Podizanje zadnjice: Ova procedura se koristi za podizanje i oblikovanje zadnjice tako što se uklanja višak kože i tkiva, čime se postiže lepši oblik i veći volumen zadnjice.

Metoda body lift procedure će se prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima pacijenta, kao i preporukama hirurga. Važno je imati detaljan pregled i konsultaciju sa kvalifikovanim hirurgom kako bi se odabrala najbolja metoda za postizanje željenih rezultata.

Anestezija

Body lift procedure se izvodi pod opštom anestezijom. To znači da će pacijent biti potpuno uspavan i bez svesti tokom cele operacije. Opšta anestezija omogućava hirurgu da bez prekida izvede sve potrebne korake procedure, dok pacijent ne oseća bol ili nelagodnost.

Pre samog početka operacije, anesteziolog će pacijentu dati lekove koji će ga uspavati i držati ga u stanju bez svesti tokom cele procedure. Takođe će se pratiti vitalni parametri pacijenta kako bi se osigurala sigurnost tokom anestezije.

Opšta anestezija omogućava hirurgu da precizno izvede sve korake body lift procedure, uključujući uklanjanje viška kože i masnog tkiva, zatezanje tkiva i oblikovanje tela prema željenom obliku. Nakon završetka procedure, pacijent će se probuditi iz anestezije u postoperativnoj sali pod pažljivim nadzorom medicinskog osoblja.

Važno je da pacijent prati sve smernice anesteziologa pre operacije, uključujući smernice o tome kada prestati jesti ili piti pre procedure. Ovo će pomoći u osiguranju sigurnog i uspešnog ishoda anestezije tokom body lift procedure.

Traje između 4 do 6 sati, u zavisnosti od obima operacije i specifičnih potreba pacijenta. Nakon završetka operacije, pacijent će biti prebačen u postoperativnu salu gde će se postepeno buditi iz anestezije. Anesteziolog će pratiti pacijentove vitalne znakove i osigurati da se probudi bezbedno i udobno. Ovo je važan deo procesa oporavka, a medicinsko osoblje će pružiti podršku pacijentu dok se potpuno ne probudi i oporavi od anestezije.

Oporavak

Oporavak nakon body lift procedure može biti izazovan, ali pažljivo poštovanje uputstava hirurga može olakšati proces oporavka i poboljšati rezultate procedure. Evo opšteg pregleda šta možete očekivati tokom perioda oporavka:

 1. Bol i otok: Očekujte određeni nivo nelagodnosti, bolova i otoka u operisanim delovima tela. Vaš hirurg će vam propisati odgovarajuće lekove protiv bolova kako biste ublažili nelagodnost.
 2. Ograničenje aktivnosti: Uobičajeno je da pacijenti moraju izbegavati teže fizičke aktivnosti i podizanje teških predmeta tokom nekoliko nedelja ili čak meseci nakon procedure. Ovo će pomoći u sprečavanju komplikacija i omogućiti telu da se potpuno oporavi.
 3. Nošenje kompresionog veša: Vaš hirurg će vam preporučiti nošenje posebnog kompresionog veša koje će pomoći u smanjenju otoka i podržati proces zarastanja tkiva. Važno je da sledite uputstva o nošenju kompresionog veša tokom perioda oporavka.
 4. Oporavak od anestezije: Nakon procedure, možete osećati pospanost, vrtoglavicu ili mučninu usled efekata anestezije. Ovi simptomi obično prolaze brzo, ali trebate se odmoriti i dati sebi vremena da se oporavite.
 5. Kontrolni pregledi: Redovni kontrolni pregledi sa vašim hirurgom su važni tokom perioda oporavka kako bi se pratilo zarastanje rana, ocenjivali rezultati procedure i rešavali eventualne komplikacije.
 6. Emocionalni oporavak: Važno je imati realna očekivanja o rezultatima procedure i dati sebi vremena da se naviknete na promene u telu. Podrška porodice i prijatelja može biti od velike pomoći u ovom periodu.

Ukoliko primetite bilo kakve neobične simptome ili komplikacije tokom oporavka, odmah se obratite svom hirurgu. Održavanje otvorenog i redovnog komunikacije sa vašim medicinskim timom ključno je za siguran i uspešan oporavak nakon body lift procedure.