Botulinski toksin-Botox

NEHIRUŠKI TRETMANI

BOTULINSKI TOKSIN - BOTOX

Botox je prirodni prečišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium Botulinum. Botox se primenjuje u različitim granama u medicine, kao što su: oftalmologija, neurologija, pedijatrija i u poslednje vreme najčešće u estetskoj medicini i kozmetologiji. U medicini se primenjuje već 20 godina tako da je više puta ispitan i proveren.Svetska zdravstvena organizacija je dala pozitivne preporuke,tako da se koristi u čitavom svetu.

Indikacije za primenu botoxa

Pacijenti su osobe i muškog i ženskog pola, srednjih godina koji žele za kratko vreme unaprediti svoj izgled sa malo posledica i sa saznanjem o dužini trajanja efekta. Naime osobe koje imaju manji stepen promena ili diskretne bore na navedenim regijama lica i vrata, uz jednostavan,brz I bezbolan tretman mogu zadržati mladalački izgled. Mladalački izgled je danas imperativ za uspeh u privatnom i poslovnom životu, tako da danas mnogi ulažu jako puno u njegovo očuvanje.Ubrizgavanjem botoxa bez radikalnih zahvata (operacija) uklanjaju se bore sa lica i vrata, a pacijenti odmah nakon tretmana se mogu uključiti u privatne i profesinalne aktivnosti.Pacijenti takodje mogu biti i mlađe osobe koje imaju jako izraženu mimiku lica, te stoga imaju i jače izražene bore. Ovde je primena botoxa isto tako vrlo uspešna. Nažalost, kod starijih osoba i onih koji imaju jače izražene bore, botoksom se ne mogu postići veći rezultati i tu se savetuje ili laserski piling ili pak neka ozbiljnija estetska operacija koja ima za cilj uklanjanje viška kože.

Napomena

Botox nije alternativa zahvatima estetske hirurgije, te u odredjenim slučajevima rešenje treba potražiti u operativnim zahvatima i laserskom pilingu.Pacijenti koji imaju spuštene kapke, vrećice ispod očiju ili opuštenu kožu lica i vrata su kandidati za estetske operacije i jedino se ponekad botox može primeniti u kombinaciji sa ovim intervnecijama.Način delovanja botoxa

Botox se pažljivo dozira i u malim količinama ubrizgava površno, tako da blokira rad pojedinih mišića lica koji učestvuju u mimici. Na taj način se smanjuju i potpuno uklanjaju bore na licu, koje nastaju delovanjem tih misića. Delovanje Botoxa je isključivo na samom mestu ubrizgavanja.Ubrizgavanje botoxa je skoro potpuno bezbolno, a učinak se može videti već posle 5 dana, mada nakon više dana je taj efekat maksimalan. Dužina trajanja efekta je oko 4 meseca ili nesto duže u zavisnosti od reakcije pojedinačnih pacijenata. Ubrizgavanje se može ponavljati više puta sa odgovarajućim vremenskim razmacima i kod ponavljanja se efekat produžuje. Nakon ubrizgavanja lice deluje mladje i odmornije, a kod osoba starosti od 40-50godina postiže se efkat podmladjivanja od 5-10 godina. Lice deluje prirodno i odaje utisak svežine i mladosti, ali bez vidljivih znakova bilo kakve intervencije.

Uklanjanje bora sa lica

  • Uklanjanje horizontalnih bora sa čela
  • Uklanjanje vertikalnih bora sa čela (iznad korena nosa)
  • Sitne bore na spoljnim delovima oka ( bore smejalice)
  • Uklanjanje sitnih bora iznad usana
  • Uklanjanje bora na uglovima usana vrata
  • Uklanjanje neravnina sa brade
  • Kombinovanje sa drugim intervencijama
  • Botox u terapiji pojačanog znojenja

Botox takodje uspešno smanjuje pojačano znojenje u području pazuha,dlanova,glave i stopala i ovde efekat traje oko 8 meseci.