Nehirurški lifting lica (niti)

NEHIRURŠKI TRETMANI

NEHIRURŠKI LIFTIG LICA-NITI

Nehirurški lifting lica nitima je estetski postupak koji koristi specijalne niti kako bi se podigla i zategla koža lica i vrata bez potrebe za hirurškim zahvatom. Ova tehnika se često naziva i “niti za podizanje” ili “PDO niti” (polydioxanone), jer se koriste niti od biološki razgradivog materijala koji se koristi u medicini već decenijama.

Nehirurški lifting lica nitima može pomoći u smanjenju opuštene kože, poboljšanju konture lica, podizanju obraza i zatezanju vrata. Prednosti ovog tretmana uključuju minimalne ožiljke, brži oporavak i manje invazivan pristup u poređenju sa tradicionalnim hirurškim faceliftom. Međutim, kao i kod svakog estetskog postupka, važno je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste razumeli sve aspekte procedure i očekivali rezultate.

Procedura

Procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom. Specijalne niti se umetnu kroz male incizije u koži, a zatim se pažljivo povlače kako bi se koža podigla i zategla. Ove niti mogu imati više različitih dizajna i konfiguracija, što omogućava hirurgu da prilagodi tretman individualnim potrebama pacijenta.

Procedura nehirurškog liftinga lica nitima uključuje nekoliko koraka:

 1. Konsultacija: Pre početka tretmana, pacijent se sastaje sa estetskim hirurgom radi procene i razgovora o željenim ciljevima i očekivanjima.
 2. Priprema: Pacijent se obično anestezira lokalno kako bi se smanjila nelagodnost tokom procedura.
 3. Umetanje niti: Specijalne niti se umetnu kroz male incizije u kožu lica i vrata pomoću tankih igala ili kanila. Niti se pažljivo postavljaju duž određenih linija podizanja kako bi se postigao željeni efekat.
 4. Podizanje i zatezanje: Nakon što su niti postavljene, hirurg pažljivo povlači niti kako bi se koža podigla i zategla na odgovarajući način. Ovo može pomoći u smanjenju opuštenosti kože i poboljšanju konture lica.
 5. Završetak procedure: Nakon što su niti postavljene i koža podignuta, incizije se obično zatvaraju malim flasterima ili šavovima. Pacijent može odmah nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, mada se može preporučiti izbegavanje težih fizičkih napora nekoliko dana.

Trajanje procedure nehirurškog liftinga lica nitima može varirati u zavisnosti od obima tretmana i individualnih potreba pacijenta. Uobičajeno, procedura može trajati između 30 minuta do sat vremena.

Tokom ovog vremena, estetski hirurg pažljivo postavlja niti duž određenih linija podizanja kako bi se postigao željeni efekat podizanja i zatezanja kože. Takođe, pacijent može biti pod lokalnom anestezijom kako bi se smanjila nelagodnost tokom procedura.

Oporavak

Oporavak nakon nehirurškog liftinga lica nitima obično je brz i manje invazivan u poređenju sa tradicionalnim hirurškim faceliftom. Evo nekoliko smernica za oporavak:

 1. Odmor: Pacijenti bi trebalo da odmaraju i izbegavaju teže fizičke aktivnosti u prvih nekoliko dana nakon tretmana.
 2. Izbegavanje pritiska: Važno je izbegavati dodirivanje ili pritiskanje tretiranog područja kako bi se izbegla promena položaja niti.
 3. Hlađenje: Primena hladnih obloga može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti na tretiranom području.
 4. Izbegavanje toplote: Treba izbegavati izlaganje tretiranog područja toploti, poput sunca, sauna ili vrućih kupki, kako bi se izbeglo povećanje otoka ili iritacija kože.
 5. Konzumiranje blage hrane: U prvih nekoliko dana, pacijenti bi trebalo da konzumiraju blagu hranu i izbegavaju tešku i začinjenu hranu koja može izazvati iritaciju.
 6. Redovne kontrole: Pacijenti bi trebalo da se pridržavaju svih uputstava svog estetskog hirurga i redovno se javljaju na kontrole kako bi se pratilo stanje i osiguralo optimalno isceljenje.

Većina pacijenata može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko dana nakon tretmana. Međutim, individualni oporavak može varirati u zavisnosti od tipa kože i obima tretmana. U slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma ili komplikacija, pacijenti treba da se odmah obrate svom estetskom hirurgu.

Efekat

Efekti nehirurškog liftinga lica nitima obično postaju vidljivi odmah nakon tretmana, ali se mogu dalje poboljšavati tokom vremena. Evo nekoliko tipičnih efekata koje pacijenti mogu primetiti:

 1. Podizanje i zatezanje kože: Niti se postavljaju duž određenih linija podizanja kako bi se podigla i zategla opuštena koža lica i vrata.
 2. Poboljšana kontura lica: Lifting nitima može poboljšati konture lica, uključujući definiciju obraza, vilice i donjeg dela lica.
 3. Smanjenje bora i linija: Tretman može smanjiti pojavu finih linija i bora na licu, posebno u području oko očiju, čela i usana.
 4. Prirodni izgled: Rezultati nehirurškog liftinga obično su prirodniji u poređenju sa tradicionalnim hirurškim faceliftom, pružajući svežiji i mlađi izgled bez izraženih ožiljaka ili promena u obliku lica.
 5. Oporavak: Oporavak nakon procedure obično je brz i manje invazivan u poređenju sa hirurškim zahvatima, što omogućava pacijentima da se brzo vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da individualni rezultati mogu varirati u zavisnosti od tipa kože, obima tretmana i drugih faktora. Konsultacija sa iskusnim estetskim hirurgom može pomoći u stvaranju realnih očekivanja i postizanju željenih efekata.