Podmlađivanje šaka

NEHIRURŠKI TRETMANI

PODMALĐIVANJE ŠAKA

Podmlađivanje šaka je kozmetički tretman koji se primenjuje radi poboljšanja izgleda kože na šakama. Ovaj tretman ima za cilj smanjenje vidljivih znakova starenja kao što su bore, pigmentacija i opuštena koža, čineći šake mlađim i svežijim. Procedura podmlađivanja šaka može uključivati različite tehnike kao što su primena dermalnih filera, hemijski piling, laserska terapija, hidratacija i mikroiglice terapija, a odabir tretmana zavisi od individualnih potreba i želja pacijenta. Ovaj tretman može biti koristan za osobe koje žele da očuvaju mladolik izgled šaka i kože na njima. Važno je konsultovati se sa kvalifikovanim dermatologom ili estetskim hirurgom kako bi se odabrao najbolji tretman za postizanje željenih rezultata.

Neki od tretmana koji se mogu koristiti za podmlađivanje šaka uključuju:

 1. Hidratacija: Upotreba hidratantnih krema i seruma bogatih hranljivim sastojcima koji mogu poboljšati hidrataciju kože i smanjiti suvoću.
 2. Hemijski piling: Ova tehnika koristi različite hemijske supstance kako bi se uklonili mrtvi slojevi kože i podstakla regeneracija novih, zdravijih ćelija kože.
 3. Dermalni fileri: Injekcije dermalnih filera mogu se koristiti kako bi se dodao volumen šakama, smanjile bore i poboljšala elastičnost kože.
 4. Laserska terapija: Laserski tretmani mogu se koristiti za uklanjanje pigmentacija, fleka i vaskularnih promena na koži šaka, čineći ih glatkijim i ujednačenijim.
 5. Mikroiglice terapija: Ova tehnika koristi mikroiglice kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena i poboljšala tekstura kože.

Metoda

Metoda podmlađivanja šaka može varirati u zavisnosti od ciljeva tretmana i željenih rezultata pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih metoda koje se mogu koristiti:

 1. Primena dermalnih filera: Ova metoda uključuje injekcije dermalnih filera poput hijaluronske kiseline kako bi se dodao volumen šakama i smanjile vidljive bore.
 2. Hemijski piling: Hemijski piling koristi različite hemijske supstance kako bi se uklonili mrtvi slojevi kože sa površine šaka, poboljšala tekstura i ten kože, i smanjile pigmentacije i fleke.
 3. Laserska terapija: Laserski tretmani mogu se koristiti za uklanjanje pigmentacija, fleka i vaskularnih promena na koži šaka, čineći ih glatkijim i ujednačenijim.
 4. Mikroiglice terapija: Ova tehnika koristi mikroiglice kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena i elastina, što može poboljšati tonus i čvrstinu kože na šakama.
 5. Hidratacija: Redovna hidratacija šaka kremama i serumima može pomoći u održavanju zdrave i hidrirane kože, čineći ih svežijim i mlađim.

Izbor metode podmlađivanja šaka zavisiće od individualnih potreba, želja i stanja kože pacijenta, te je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom kako bi se odabrao najbolji pristup tretmanu

Trajanje procedure za podmlađivanje šaka može varirati u zavisnosti od vrste tretmana koji se primenjuje i obima tretiranja. Uobičajeno, ovi tretmani mogu trajati između 30 minuta do sat vremena. Međutim, precizno vreme trajanja može zavisiti od specifičnih potreba pacijenta, kao i od metode koja se koristi. Na primer, primena dermalnih filera obično traje kraće u poređenju sa hemijskim pilingom ili laserskim tretmanom.

Pre samog tretmana, može biti potrebno vreme za pripremu šaka, kao što je čišćenje i dezinfekcija, kao i primena lokalne anestezije ukoliko je potrebno. Takođe, trajanje procedure može zavisiti i od obima tretmana, odnosno koliko veliko područje kože se tretira.

Rezultati

Rezultati podmlađivanja šaka mogu biti vidljivi i postepeno se poboljšavaju tokom vremena, u zavisnosti od metode tretmana i individualnih karakteristika kože. Evo nekoliko potencijalnih rezultata koje možete očekivati:

 1. Smanjenje bora i finih linija: Primena dermalnih filera ili hemijski piling može doprineti smanjenju vidljivih bora i finih linija na koži šaka.
 2. Poboljšanje tonusa i teksture kože: Laserska terapija, mikroiglice terapija i hidratacija mogu poboljšati tonus i teksturu kože, čineći je glatkijom i ujednačenijom.
 3. Poboljšana hidratacija: Redovna hidratacija šaka može doprineti poboljšanoj hidrataciji kože, čineći ih mekšim i sjajnijim.
 4. Uklanjanje pigmentacija i fleka: Hemijski piling i laserska terapija mogu pomoći u uklanjanju pigmentacija, fleka i nepravilnosti na koži, što doprinosi svežijem i mladolikom izgledu.
 5. Povećanje volumena: Primena dermalnih filera može doprineti povećanju volumena šaka i smanjenju izgleda kostiju i vena, čineći ih punijim i mlađim.

Važno je imati realna očekivanja i razumeti da rezultati mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora i vrste tretmana koji se koristi. Pre tretmana, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se razgovaralo o ciljevima i očekivanjima, kao i o mogućnostima tretmana koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Oporavak

Oporavak nakon tretmana podmlađivanja šaka obično je brz i bezbolan, ali može varirati u zavisnosti od vrste tretmana koji je primenjen. Evo nekoliko opštih smernica o oporavku:

 1. Odmor i izbegavanje teških aktivnosti: Preporučuje se izbegavanje težih aktivnosti i opterećenja šaka tokom prvih nekoliko dana nakon tretmana kako bi se omogućilo koži da se oporavi.
 2. Hidratacija: Redovna hidratacija šaka kvalitetnim kremama ili gelovima za hidrataciju može pomoći u održavanju mekoće i hidriranosti kože.
 3. Zaštita od sunca: Tokom perioda oporavka važno je zaštititi šake od sunčevih zraka kako bi se izbeglo oštećenje kože i pigmentacija. Preporučuje se korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom.
 4. Izbegavanje agresivnih hemijskih tretmana: Nakon tretmana, trebalo bi izbegavati upotrebu agresivnih hemijskih proizvoda za negu kože kako bi se izbegla iritacija i oštećenje kože.
 5. Pravilna nega kože: Redovna i blaga nega kože šaka važna je tokom perioda oporavka. Preporučuje se korišćenje nežnih sapuna i proizvoda za negu koji neće iritirati kožu.
 6. Redovne kontrole: Preporučuje se zakazivanje redovnih kontrolnih pregleda kod dermatologa ili estetskog hirurga kako bi se pratili rezultati tretmana i identifikovali eventualni problemi.

Važno je slediti uputstva i smernice koje vam pruži vaš medicinski profesionalac kako biste osigurali uspešan oporavak i postigli željene rezultate tretmana.