Uklanjanje mladeža i promena na koži

HIRURGIJA TELA

UKLANJANJE MLADEŽA I PROMENA NA KOŽI

Mladeži su poslednjih decenija počeli da privlače sve više pažnje, najviše zbog činjenice da su dovedeni u vezu sa jednim od najzloćudnijih melanoma kože koji često u početku podseća na potpuno bezopasan mladež.

Procedura

Na dan zahvata nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Nedelju dana pre i nakon operacije izbegavajte lekove koji smanjuju viskoznost krvi.

Pravilo je da se prilikom uklanjanja mladeža, lipoma uzme uklonjeno tkivo i pošalje na patohistološku analizu, kako bi se uklonila sumnja u postojanje bilo kakve bolesti.

Ukoliko se radi o manjem mladežu, rana se direktno ušiva, a ako je mladež veći, tada se primjenjuje uzimanje lokalnih režnjeva sa strane ili slobodnih transplantata kože.

Anestezija

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, gde se prvo injektira lokalni anestetik u regije oko promene, a potom se čini ekscizija (osnovna hirurška tehnika) promene. Zbog toga, pre operacije, često nije neophodno uraditi dodatne analize.

Oporavak

Postoperativni tok traje narednih 7-14 dana. Nekad je potrebno uzimati antibiotsku terapiju, a nekad je dovoljno uzimati samo lekove protiv bolova.. Nakon skidanja konaca, do treće nedelje se koriste neutralne masti, a potom i kreme koje sprečavaju pojavu ožiljaka.