Uvećanje zadnjice

HIRURGIJA TELA

UVEĆANJE ZADNJICE

Uvećanje zadnjice je hirurški postupak koji ima za cilj povećanje obima i/ili oblika zadnjice radi postizanja estetskih ciljeva.

Može se vršiti iz estetskih razloga kako bi se postigla punija, oblikovanija i privlačnija figura. Važno je da pacijenti razgovaraju sa kvalifikovanim hirurgom o svim opcijama, rizicima i očekivanjima pre donošenja odluke o ovom postupku.

Procedura

Uvećanje zadnjice obuhvata različite hirurške procedure koje se koriste za postizanje većeg, oblikovanijeg i privlačnijeg izgleda zadnjice. Neke od najčešćih procedura uključuju:

 1. Brazilski lift zadnjice: Ova procedura kombinuje liposukciju i transfer masnog tkiva kako bi se oblikovale i uvećale zadnjice. Masno tkivo se obično uzima iz drugih delova tela putem liposukcije, a zatim se ubrizgava u zadnjicu kako bi se postigao željeni oblik i obim.
 2. Ugradnja implantata za zadnjicu: Kod ove procedure, silikonski implantati se postavljaju ispod mišića ili između mišića i kože na zadnjici kako bi se povećao obim i oblik. Ovo je trajnija opcija koja pruža dugotrajne rezultate.
 3. Injekcije punila: Za privremeno uvećanje zadnjice, mogu se koristiti injekcije punila kao što je hijaluronska kiselina ili drugi materijali koji se ubrizgavaju u tkivo zadnjice radi povećanja volumena i oblika.

Izbor odgovarajuće procedure zavisi od individualnih ciljeva, anatomskih karakteristika pacijenta i preporuka hirurga. Važno je razgovarati sa kvalifikovanim hirurgom kako bi se odabrala najbolja opcija i razumeli potencijalni rizici i beneficije.

Anestezija

Anestezija koja se koristi tokom uvećanja zadnjice obično varira u zavisnosti od složenosti procedure i preferencija pacijenta. Uobičajene vrste anestezije uključuju:

 1. Opšta anestezija: Ovo je najčešća vrsta anestezije koja se koristi tokom većih hirurških zahvata. Pacijent će biti potpuno uspavan tokom procedure i neće osećati bol.
 2. Sedacija: Sedacija se koristi kako bi se pacijentu pružila dodatna udobnost tokom operacije, ali će pacijent ostati svestan i sposoban da diše samostalno. Ova vrsta anestezije može se koristiti u kombinaciji sa lokalnom anestezijom.
 3. Lokalna anestezija: Lokalna anestezija se obično primenjuje direktno na tretirano područje zadnjice. Pacijent će biti budan tokom procedure, ali neće osećati bol u tretiranom području.

Izbor anestezije će zavisiti od različitih faktora, uključujući zdravstveno stanje pacijenta, složenost operacije i preferencije hirurga. Važno je da pacijent razgovara sa svojim hirurgom o vrsti anestezije koja će se koristiti i da razume sve moguće rizike i koristi pre operacije.

Oporavak

Oporavak nakon uvećanja zadnjice može varirati u zavisnosti od tipa procedure i individualnih faktora. Evo nekoliko opštih smernica o tome šta možete očekivati tokom perioda oporavka:

 1. Odmor i izbegavanje fizičke aktivnosti: U prvim danima nakon operacije, važno je odmoriti se i izbegavati naporne aktivnosti kako biste omogućili telu da se oporavi. Ovo može uključivati izbegavanje podizanja teških predmeta i vežbanja.
 2. Pravilna nega rane: Važno je slediti uputstva hirurga o pravilnoj nezi rane kako biste sprečili infekcije i olakšali zarastanje. To može uključivati redovno menjanje zavoja i primenu propisanih krema ili masti.
 3. Kontrolni pregledi kod lekara: Redovni kontrolni pregledi kod hirurga su važni kako bi se pratilo zarastanje rane i osigurali optimalni rezultati. Tokom ovih poseta, hirurg će pregledati tretirano područje i pružiti dodatne smernice o daljem oporavku.
 4. Smanjenje otoka i nelagodnosti: Tokom prvih nedelja nakon operacije, možete očekivati ​​određeni nivo otoka i nelagodnosti u tretiranom području. Primena hladnih obloga i uzimanje propisanih lekova protiv bolova može pomoći u smanjenju ovih simptoma.
 5. Postepeno vraćanje normalnim aktivnostima: Postepeno se vratite svojim uobičajenim aktivnostima, ali izbegavajte naporne aktivnosti i vežbanje dok ne dobijete odobrenje od svog hirurga.

Oporavak nakon uvećanja zadnjice može trajati nekoliko nedelja, a pacijenti se obično mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima postepeno, u skladu sa smernicama hirurga. Važno je da pažljivo pratite uputstva svog hirurga kako biste osigurali uspešan oporavak i optimalne rezultate.