Liposukcija

HIRURGIJA TELA

LIPOSUKCIJA

Masno tkivo je sastavni deo građe čoveka, a svojom količinom i rasporedom bitno utiče na oblik i izgled tela. Masno tkivo kod normalno građenih osoba sadrži otprilike ujednačen broj masnih ćelija, dok kod patološki gojaznih osoba broj masnih ćelija može biti i višestruko veći.

Povećana količina masnog tkiva može prouzrokovati dva osnovna tipa poremećaja: opštu gojaznost koja vremenom može prerasti u ozbiljnu psiho-fizičku bolest i celulit koji najčešće predstavlja estetski problem i pojavljuje se isključivo kod žena. Na pojedinim delovima ženskog tela postoje u tom smislu već predodređena mesta za nakupine masnog tkiva. To su prvenstveno struk, zatim bedra, unutašnja strana kolena i natkolenica, gležnjevi, nadlaktice i podbradak. Kako će se masno tkivo rasporediti po telu,određuju dva faktora: nasledni faktor i ishrana.

Metode

Laserska liposukcija je operativna metoda kojom se selektivno odstranjuje masno tkivo sa delova tela na kojima se prekomerno nataložilo. Potom se kroz mali rez na koži (3-5 mm) uvlači kanila, te se putem vakuuma, laserski asistirano usisava masno tkivo. Na taj način masne ćelija su zauvek uklonjene sa tog mesta.
Treba napomenuti da liposukcija nije metoda mršavljenja, već oblikovanja tela.

Oporavak

Posle operacije pacijentkinja ostaje na posmatranju u operacionoj sali dok anesteziolog utvrdi da je stanje stabilno i premesta se u sobu za oporavak gde ostaje jednu noć pod nadzorom stručnog osoblja. Sledećeg dana pacijentkinja se otpušta sa zavijenim grudima i specijalnim čvrstim grudnjakom. Preporuka je da se koriste antibiotici i analgetici (ako je potrebno).

Konci se u većini slučajeva skidaju 15 dana nakon operacije,a ukoliko je potrebno mogu se držati i duže. Oporavak posle operacije podizanja dojki iznosi 2 – 3 nedelje kućne nege posle čega se pacijentkinja može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti.