MOMMY MAKEOVER

HIRURGIJA TELA

MOMMY MAKEOVER

Mommy makeover je sveobuhvatan estetski tretman koji je prilagođen potrebama žena nakon porođaja, koji kombinuje različite hirurške procedure kako bi se povratila ili poboljšala figura nakon trudnoće i dojenja. Cilj je postići željene estetske rezultate i vratiti samopouzdanje ženama nakon majčinstva. Prednosti mommy makeovera uključuju personalizovani pristup i sveobuhvatan tretman koji može znatno poboljšati izgled tela i poboljšati opšte blagostanje pacijentkinja. Važno je da se konsultujete sa kvalifikovanim hirurgom kako biste razumeli sve aspekte ove procedure i postigli željene rezultate.

Ovaj zahvat koji kombinuje nekoliko procedura kako bi se poboljšao izgled tela nakon trudnoće i porođaja. Ova procedura je namenjena ženama koje žele da povrate ili poboljšaju svoj izgled nakon promena koje su nastale tokom trudnoće i dojenja. Tipično, mommy makeover može uključivati kombinaciju sledećih procedura:

 1. Povećanje grudi: Koristi se za povećanje veličine i oblika grudi implantatima.
 2. Podizanje grudi: Uklanja višak kože i tkiva kako bi se podigle opuštene dojke.
 3. Liposukcija: Uklanja višak masnog tkiva sa različitih delova tela kao što su stomak, bokovi, bedra i stražnjica.
 4. Abdominoplastika: Poznata i kao “tummy tuck”, ova procedura uklanja višak kože i zateže trbušne mišiće kako bi se postigao ravan i čvrst stomak.
 5. Rekonstrukcija trbušnih mišića: Ponekad se vrši zatezanje i rekonstrukcija trbušnih mišića kako bi se poboljšao tonus i oblik trbuha.

Metode

Metoda rada mommy makeovera podrazumeva pažljivo planiranje i prilagođavanje procedura kako bi se postigli željeni estetski rezultati, uzimajući u obzir individualne potrebe i ciljeve svake pacijentkinje. Ovaj sveobuhvatan tretman obično prati nekoliko koraka:

 1. Konsultacija i planiranje: Prvi korak je detaljna konsultacija sa hirurgom, tokom koje se razgovara o željama i očekivanjima pacijentkinje. Hirurg će oceniti anatomiju i stanje tela, i predložiti kombinaciju procedura koje će najbolje odgovarati potrebama pacijentkinje.
 2. Pregled i priprema: Pre same procedure, pacijentkinja će biti pregledana kako bi se utvrdilo da li je kandidat za mommy makeover. U ovoj fazi, moguće je da će biti potrebno uraditi i određene preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom zahvata.
 3. Hirurški zahvati: Mommy makeover može uključivati kombinaciju različitih procedura, poput povećanja ili podizanja grudi, liposukcije, abdominoplastike i rekonstrukcije trbušnih mišića. Hirurg će pažljivo izvesti svaku proceduru uz primenu najnovijih tehnika i tehnologija.
 4. Oporavak: Nakon završetka hirurških zahvata, pacijentkinja će biti smeštena na praćenje u postoperativnu salu gde će biti nadgledana od strane medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije. Posle mommy makeovera, pacijentkinja će morati da prati uputstva hirurga o postoperativnoj nezi i oporavku, uključujući nošenje kompresivnog zavoja ili grudnjaka, izbegavanje napornih aktivnosti i redovne kontrole.
 5. Kontrole i praćenje: Tokom perioda oporavka, pacijentkinja će imati redovne kontrole kod hirurga radi praćenja napretka i osiguranja optimalnih rezultata. Hirurg će takođe pružiti smernice i savete o dugoročnoj nezi tela kako bi se održali postignuti rezultati mommy makeovera.

Anestezija

Mommy makeover procedure  se obavljaju pod opštom anestezijom. Pacijentkinja će biti potpuno uspavana i bez svesti tokom celog postupka. Ovo omogućava hirurgu da bez prekida izvede sve potrebne procedure, dok pacijentkinja ne oseća bol ili nelagodnost. Anesteziolog će nadgledati vitalne funkcije pacijentkinje tokom celog postupka.

Anesteziolog će odabrati najprikladniji tip anestezije na osnovu zdravstvenog stanja pacijentkinje, obima procedure i individualnih preferencija. Važno je da pacijentkinja detaljno razgovara sa svojim anesteziologom o svim aspektima anestezije pre operacije kako bi se osiguralo sigurno i udobno iskustvo tokom mommy makeover procedure.

Mommy makeover obično traje između 4 i 6 sati, ali ovo vreme može biti kraće ili duže u zavisnosti od obima procedura koje su potrebne. Na primer, kombinacija podizanja grudi, abdominoplastike i liposukcije može trajati duže nego samo jedna od ovih procedura.

Oporavak

Oporavak nakon mommy makeovera može biti različit za svaku pacijentkinju i zavisi od složenosti procedure, individualnih karakteristika pacijentkinje i njenog opšteg zdravstvenog stanja. Evo opšteg pregleda onoga što pacijentkinje mogu očekivati tokom perioda oporavka:

 1. Bol i otok: Očekujte određeni nivo nelagodnosti, bolova i otoka u operisanim delovima tela, posebno u prvim danima nakon operacije. Vaš hirurg će vam propisati lekove protiv bolova kako biste ublažili nelagodnost.
 2. Ograničenja aktivnosti: Uobičajeno je da pacijentkinje moraju izbegavati naporne aktivnosti i podizanje teških predmeta tokom nekoliko nedelja nakon mommy makeovera. Vaš hirurg će vam pružiti smernice o tome kada možete ponovo početi sa normalnim aktivnostima i vežbanjem.
 3. Kontrolne posete: Redovne kontrole sa vašim hirurgom su važne tokom perioda oporavka kako bi se pratila zarastanje rana, ocenjivali rezultati operacije i rešavali eventualni problemi ili komplikacije.
 4. Nošenje kompresivnog zavoja ili grudnjaka: Vaš hirurg će vam možda preporučiti nošenje kompresivnog zavoja ili posebnog grudnjaka radi podrške i smanjenja otoka tokom perioda oporavka.
 5. Oporavak od anestezije: Nakon operacije, moguće je da ćete se osećati pospano i dezorijentisano zbog efekata anestezije. Ovo je normalno i obično prolazi u roku od nekoliko sati.
 6. Oporavak emocionalno: Važno je imati realna očekivanja i dati sebi vremena da se naviknete na promene koje su nastale usled mommy makeovera. Podrška porodice i prijatelja može biti od velike pomoći u ovom periodu.

Nakon mommy makeovera, pacijentkinja obično ostaje u bolnici jedan dan kako bi se osigurala kontrola i praćenje stanja od strane medicinskog osoblja.

Tokom celog perioda oporavka, važno je redovno pratiti uputstva i smernice svog hirurga kako biste osigurali siguran i uspešan oporavak. Ukoliko primetite bilo kakve neobične simptome ili probleme, odmah se obratite svom medicinskom timu.