Podizanje grudi

HIRURGIJA TELA

PODIZANJE GRUDI

Podizanje dojki ili mastopeksija je hirurška metoda kojom se grudima daje novi pložaj, čvrstina i izgled. Gubitkom elastičosti kože,usled trudnoće, dojenja i sile gravitacije dojke menjaju svoj izgled i čvrstinu i počinju se spuštati. Često se podizanje grudi radi u kombinaciji sa ugradnjom implantata što ujedno i povećava volumen grudi.

Metode

U našoj bolnici se koristi operativna tehnika malog vertikalnog reza ispod areole, čime se bradavica postavlja u pravilan položaj a višak kože i tkiva se odstranjuje. Ovom tehnikom se omogućava brz oporavak, postoperativne komplikacije su dovedene na minimum a ožiljci vremenom postaju slabo vidljivi.Operacija je relativno jednostavna i kraće traje od klasičnih operativnih tehnika a rezultati su vidljivi već na prvoj kontroli.

Uz operaciju podizanja ženskih dojki metodom kratkog vertikalnog reza, istovremeno se može postići i smanjivanje volumena i veličine istih. Kod dojki koje nemaju dovoljno masnog i žlezdanog tkiva volumen i željeni oblik se postiže ubacivanjem implantata.

Anestezija

Operacija podizanja dojki izvodi se u opštoj anesteziji, tako da pacijentkinja tokom zahvata spava, samim tim je zahvat bezbolan i traje oko 3 sata.

Potrebno je da pacijentkinja 6 sati pre operacije ništa ne jede i ne pije.

Oporavak

Posle operacije pacijentkinja ostaje na posmatranju u operacionoj sali dok anesteziolog utvrdi da je stanje stabilno i premesta se u sobu za oporavak gde ostaje jednu noć pod nadzorom stručnog osoblja. Sledećeg dana pacijentkinja se otpušta sa zavijenim grudima i specijalnim čvrstim grudnjakom. Preporuka je da se koriste antibiotici i analgetici (ako je potrebno).

Konci se u većini slučajeva skidaju 15 dana nakon operacije,a ukoliko je potrebno mogu se držati i duže. Oporavak posle operacije podizanja dojki iznosi 2 – 3 nedelje kućne nege posle čega se pacijentkinja može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti.