Otoplastika (estetska korekcija klempavih ušiju)

HIRURGIJA LICA

OTOPLASTIKA - estetska korekcija klempavih ušiju

Odstupanjem od normalne građe ili položaja, ušne školjke privlače naglašenu pažnju okoline. U takvim slučajevima uvek je poželjno operativnim zahvatom ušima dati prirodan oblik i položaj, pa na taj način ukloniti izvor nezadovoljstva vlastitim izgledom.

Odstojeće, odnosno „klempave“ ušne školjke često su vidljive već nakon rodjenja. Klempave uši mogu biti jednostrane ili obostrane, simetrične ili asimetrične. Od najčešćih uzroka klempavih ušiju možemo navesti nedovoljnu razvijenost nabora ušne školjke, zadebljanje hrskavice ili kože, usled čega nastaje povećan ugao ušne školjke. Normalan ugao ušne školjke prema glavi je oko 15-30 stepeni, a ugao veći od 30 stepeni smatra se već početkom klempavosti.

Roditelji su često u nedoumici kada pristupiti operativnom zahvatu, odnosno u kojoj dobi deteta? Smatra se da je operativni zahvat najbolje uraditi neposredno pre polaska deteta u školu, kada ono dolazi u novu sredinu bez uočljive anomalije. Činjenica da se deformacija klempavih ušiju može otkloniti već u predškolskoj dobi, povoljna je i za roditelje i za decu, jer se na vreme mogu rešiti uočljive deformacije, koje kasnije u školskoj dobi, mogu postati kompleks.

Metode

Otoplastika je hirurški estetski zahvat kojim se vrlo uspešno i trajno rješava problem klempavih ušiju, kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko jedan sat. Rezovi se nalaze iza ušne školjke i u potpunosti su neuočljivi.

Oporavak

Povratak uobičajenim aktivnostima dozvoljen je nakon 7 dana od dana operacije,kada se skida imobilizacija zavojima, a konci koji ostaju i narednih 7 dana su potpuno neprimetni.