Abdominoplastika

HIRURGIJA TELA

ABDOMINOPLASTIKA

Abdominoplastika sa dermolipoktomijom je hirurška procedura uklanjanja viška masnog tkiva i kože sa stomaka uz zatezanje stomačnih mišića. Ova složena operacija podrazumeva drastičnu promenu izgleda stomaka i vraćanje stomačnih mišića u pravilan položaj sa popravljenim tonusom. Ovom intervencijom se uklanja deo stomaka koji visi, tzv. keceljica, ali se i značajno popravlja samopouzdanje osobe. Abdominoplastika može da se kombinuje sa liposukcijom drugih regija.

Da bi se obavila procedura abdominoplastike, prevashodno je bitno da je pacijent zdrav i da prođe konsultacije sa našim ekspertima.
Zatezanje stomaka za vas može biti prava stvar ukoliko imate:

  • Labave ili slabe stomačne mišiće zbog starenja ili trudnoće
  • Opuštenu kožu ili višak kože u predelu abdomena
  • Ukoliko se putem vežbi ili dijeta ne može popraviti opuštenost mišića

Hurirg će najpre iscrtati na telu područja koja će biti podvrgnuta operativnom zahvata, a potom se pacijent uvodi u anesteziju. Kod abdominoplastike se koristi opšta endotrahealna anestezija ili regionalna anestezija, a operacija traje između dva i četiri sata.

Operativni rez se pravi u bikini zoni, tačnije malo iznad pubične regije, od jednog do drugog kuka. Budući ožiljak je na taj način prikriven kupaćim kostimom ili donjim vešom. Rez obuhvata veliku površinu kako bi mogla da se ravnomerno odstrani koža koja je višak. Kraći rezovi dovode do estetske nesavršenosti.

Nakon odizanja kože, odvaja se potkožno tkivo od mišića celom prednjom stranom. Najpre se trbušni mišići dovode u pravilan položaj privlačenjem i dovode se do određenog stepena napetosti, pa se sa okolnim vezivnim tkivom ušivaju samorastvarajućim koncima. Može da se obavi i plikacija trbušnih mišića kojom se dobija nešto uži struk. Nakon toga se izvlači deo potkožnog masnog tkiva, zateže se koža i uklanja njen višak (masna keceljica). Moguće je izvući svo potkožno tkivo sve do rebara, ali se čini ono što je planom određeno kako bi se dobio pre svega skladan izgled. Često je potrebno napraviti nov pupak na određenoj visini pošto se tkivo na starom mestu izvuče. Tako se dobija potpuno novi izgled stomaka koji je zategnut, ravan i sa čvrstim mišićima. U većini slučajeva je potrebno postaviti drenove sa obe strane reza radi aspiriranja viška tečnosti i krvi iz rane. Drenovi najčešće ostaju u telu dva dana i onda se vade. Na kraju se rez ušiva intradermalno, na način koji omogućava najveći mogući komfor za pacijenta i najdiskretnije ožiljke. Zatim se rana dezinfikuje i lepi se hirurška traka. Da bi figura bila dodatno usavršena često se savetuje da se uz abdominoplastiku uradi i liposukcija struka.

Odmah nakon operacije pacijent dobija specijalni steznik – mider koji treba da nosi mesec dana. On omogućava da se koža priljubi za stomačne mišiće i tako bolje prilagodi novonastaloj promeni, a takođe ima uticaj na smanjenje otoka. Nakon operacije pacijenti mogu imati osećaj previše zategnutih stomačnih mišića, što im u prvim danima stvara nelagodu. Taj nezgodan osećaj se prevazilazi lekovima za opuštanje mišića. U prvim danima nakon operacije su prisutni bolovi koji se kupiraju analgeticima, a dobijaju se i antibiotici zbog prevencije infekcije.

Konci se skidaju nakon 10 – 15 dana, nakon čega pacijent oseća olakšanje. Prvih mesec i po dana pacijent treba da se suzdržava od naprezanja jer mišići i ostala tkiva nemaju još dovoljnu čvrstinu.