Hemijski piling – površni i duboki

NEHIRURŠKI TRETMANI

HEMISJKI PILING - površni i dubinski

Hemijski piling je kozmetički tretman koji koristi hemijske supstance, poput alfa i beta hidroksi kiselina, fenolnih kiselina ili tricikličnih kiselina, kako bi se uklonile oštećene površinske slojeve kože i podstakao regenerativni proces. Ovaj tretman može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju pigmentacije, uklanjanju finih linija i bora, kao i u tretiranju akni i ožiljaka.

Hemijski piling je atraktivan i popularan tretman kože sa nizom prednosti od osvetljavanja kože do jačanja kolagena i poboljšanja akni. Međutim, odabir može biti zbunjujući. Objašnjavamo razliku između „površnog“, „srednjeg“ i „dubokog“ pilinga.

Piling

Pilingi deluju na skidanje spoljašnjeg sloja ćelija kože, otkrivajući svežije, novije ćelije kože za svetliji izgled. Oni mogu poboljšati niz uslova i problema, uključujući

  • Znaci starenja kože – fine linije i bore
  • Tekstura/teks – bez sjaja, gruba koža
  • Pigmentacija – uključujući melazmu, hloazmu, neujednačen ton kože
  • Akne – uključujući prekomernu masnoću, ožiljke od akni, proširene pore

Izrazi „površinski“, „srednji“ i „duboki“ pilingi opisuju koliko duboko piling prodire u kožu. Ukratko, što je dublja, to su prednosti intenzivnije.

Površinski piling („lagani“ piling)

Ovi pilingi su najnežnija opcija
Obično se zasniva na AHA (alfa-hidroksi kiselina, npr. glikolna kiselina) ili BHA (beta-hidroksi kiselina, npr. salicilna kiselina)
Preporučuje se za posvetljivanje kože i blistaviji ten. Takođe može poboljšati akne/hiperpigmentaciju

Srednji piling

Oni prodiru do dubljeg nivoa kože Intenzivniji tretman znači nekoliko dana, ali vidljiviji rezultati na duži rok. Pokreće proizvodnju kolagena za čvršću/zategnutiju kožu. Preporučuje se za fine linije i bore, akne, hiperpigmentaciju.

Duboki piling

Agresivniji piling može daati intenzivne rezultate i može dati dobar napredak u nekim od izazovnijih stanja kože i problema
Zbog jačine pilinga, klijenti treba da očekuju više vremena sa crvenilom i ljuštenjem nakon tretmana sa ovim efektima koji traju oko nedelju dana.
Može poboljšati ožiljke od akni, bore, pigmentaciju, opuštenost kože, lošu teksturu.
Sa dubljim pilingom, uvek birajte iskusnog praktičara radi bezbednosti i osigurajte da planirate vreme mnogo pre bilo kog većeg događaja ili nastupa.

Procedura

Procedura hemijskog pilinga obuhvata nekoliko koraka:

  1. Priprema kože: Pre početka tretmana, koža se detaljno očisti kako bi se uklonile nečistoće, ulja i ostaci šminke. Ovo omogućava bolje prodiranje hemijske supstance u kožu.
  2. Primena hemijske supstance: Hemijska supstanca se pažljivo nanosi na kožu pomoću aplikatora ili pamučne blazinice. Koncentracija i vrsta supstance zavise od željenih rezultata i tipa kože pacijenta.
  3. Vreme delovanja: Nakon nanošenja, hemijska supstanca se ostavlja da deluje na koži određeno vreme. Ovo vreme može varirati u zavisnosti od vrste hemijske supstance i dubine tretmana.
  4. Neutralizacija ili ispiranje: Nakon što je hemijska supstanca obavila svoj posao, ona se neutrališe ili ispere sa kože kako bi se zaustavilo dalje delovanje i sprečile neželjene reakcije.
  5. Nega kože nakon tretmana: Nakon tretmana, koža može biti osetljiva i iritirana. Pacijentima se obično preporučuje upotreba hidratantnih krema i zaštitnih faktora kako bi se smirila i zaštitila koža tokom perioda oporavka.

Procedura hemijskog pilinga može se prilagoditi individualnim potrebama pacijenta i željenim rezultatima. Važno je da se tretman izvodi od strane kvalifikovanog medicinskog profesionalca kako bi se postigli najbolji i najsigurniji rezultati. Pacijentima se često preporučuje serija tretmana kako bi se postigao optimalan efekat, a rezultati se obično postepeno primećuju tokom vremena.

Metoda

Metoda hemijskog pilinga podrazumeva primenu hemijskih supstanci na kožu radi eksfolijacije i obnavljanja površinskih slojeva kože. Postupak se može izvoditi u različitim koncentracijama i dubinama, u zavisnosti od potreba pacijenta i željenih rezultata.

Uobičajene hemijske supstance koje se koriste u ovom tretmanu uključuju alfa i beta hidroksi kiseline (npr. glikolna, salicilna kiselina), fenolne kiseline ili triciklične kiseline. Ove supstance deluju tako što omekšavaju i uklanjaju površinske mrtve ćelije kože, podstičući regeneraciju novih, zdravijih ćelija ispod.

Postupak se obično izvodi u kancelariji medicinskog profesionalca. Pre tretmana, koža se detaljno očisti kako bi se uklonile nečistoće i ulja. Zatim se hemijska supstanca nanosi na kožu i ostavlja da deluje određeno vreme pre ispiranja.

Dubina i intenzitet tretmana variraju u zavisnosti od vrste hemijske supstance i potreba pacijenta. Blaži pilingi se često koriste za osvežavanje kože i tretiranje sitnih bora i neujednačenog tena, dok se jači pilingi koriste za tretiranje dubljih bora, pigmentacija i ožiljaka od akni.

Važno je naglasiti da hemijski piling treba da se izvodi od strane obučenog medicinskog profesionalca kako bi se izbegle neželjene komplikacije i postigao optimalan rezultat. Tokom konsultacije, medicinski profesionalac će proceniti stanje kože i preporučiti odgovarajući tretman koji će najbolje odgovarati potrebama pacijenta.

Vreme trajanja hemijskog pilinga može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući vrstu hemijske supstance koja se koristi, koncentraciju supstance, dubinu tretmana i individualne karakteristike kože pacijenta. Uobičajeno, sama procedura hemijskog pilinga obično traje između 15 do 30 minuta. Međutim, ukupno vreme trajanja tretmana može biti duže zbog dodatnih koraka kao što su priprema kože pre tretmana i vreme oporavka nakon tretmana. Pacijenti se obično mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana, ali moguća je kratkotrajna crvenilo i osetljivost kože, što može potrajati nekoliko dana. Važno je slediti uputstva svog medicinskog profesionalca i koristiti propisanu negu kože tokom perioda oporavka kako bi se postigli najbolji rezultati i minimalizirale neželjene reakcije.