Smanjenje Grudi

HIRURGIJA TELA

SMANJENJE GRUDI

Smanjenje dojki pomoću metode kratkog vertikalnog reza i minimalnog ožiljka.
Smanjenje dojki ili redukcijska mamoplastika je druga po ucestalosti operacija, odmah posle povećavanja dojki. Velike grudi predstavljaju estetski i zdravstveni problem jer opterećuju vratnu i grudnu kičmu zbog čega pacijentkinja trpi bolove. Učestale su upale kože ispod dojki i otežano je bavljenje sportom.

Metode

Kod hirurške metode smanjenja dojki tehnikom kratkog vertikalnog reza,ukljanja se višak tkiva u dojci, a ožiljak se nalazi oko bradavice, te je neprimetan jer se nalazi na rubu tamno pigmentisane kože. Uspravni ožiljak se nalazi ispod bradavice, na donjem delu dojke i dugačak je 5 – 9 cm, što zavisi od veličine grudi pre same intervencije. Ovom metodom se osim smanjenja veličine grudi, istovremeno i podižu i lepog su oblika.

Ova estetska operacija je tehnički relativno jednostavna i vremenski traje kraće od klasičnih metoda, a daje trajne rezultate.

Anestezija

Operacija smanjivanja dojki izvodi se u opštoj anesteziji, tako da pacijentkinja tokom zahvata spava, samim tim je zahvat bezbolan i traje oko 3 sata.

Potrebno je da pacijentkinja 8 sati pre operacije ništa ne jede i ne pije. Obavezno je odstraniti lak sa noktiju ruku i nogu.

Oporavak

Posle operacije pacijentkinja ostaje na posmatranju u operacionoj sali dok anesteziolog utvrdi da je stanje stabilno i premesta se u sobu za oporavak gde ostaje jednu noć pod nadzorom stručnog osoblja. Sledećeg dana pacijentkinja se otpusta sa zavijenim grudima i specijalnim čvrstim grudnjakom. Preporuka je da se koriste antibiotici i analgetici (ako je potrebno).

 

Konci se skidaju nakon desetak dana. Oporavak posle operacije smanjivanja dojki iznosi 2 – 3 nedelje kućne nege posle čega se pacijentkinja može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti.